Past > 15-05-2021
Van uitstel komt geen afstel: de voorstelling van het Olympisch Kunstenparcours op het Kiel stond al langer gepland (de reden van uitstel moeten we u niet meer vertellen), maar vandaag stelden de vijf kunstenaars dan toch hun werken voor. District Antwerpen nodigde hen uit een kunstwerk te maken geïnspireerd door 100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen, met het Olympisch Kunstenparcours doorheen het Kiel als resultaat. “Verschillende kunstwerken kunnen de komende maanden, en sommigen zelfs langer, hier op het Kiel blijven.”
ijdens de Olympische Spelen van 1920 werden niet alleen de winnaars van de sportcompetities gehuldigd. Op het Kiel werden ook medailles uitgereikt voor kunst, met prijzen voor muziek, schilderen, literatuur en beeldhouwkunst. Met de feestelijke herdenking van 100 jaar Olympische Spelen wordt deze traditie nieuw leven ingeblazen. Vijf jonge kunstenaars gingen aan de slag met het olympisch erfgoed en gaven het een hedendaagse interpretatie.
De deelnemende kunstenaars: An Onghena, Sara Greet Gilis, Matthijs De Block, Josja de Vree en Vincen Beeckman. Sara Greet Gilis maakte twee tribunes in het Kielpark, cirkelvormige sculpturen in het landschap. “Omdat het thema ‘Olympische Spelen’ was, ben ik vertrokken vanuit het gegeven van een tribune”, vertelt Sara. “Een tribune is een soort trap waarop we zitten, waardoor we allemaal naar één punt in de verte kijken. Die blik wilde ik verleggen. Eén van de ‘tribunes’ ligt verzonken, de andere steekt een beetje boven het landschap uit. Bovengronds wordt je blik afgeleid naar de omgeving, in de diepere tribune wordt je blik naar binnen geleid: het principe van een uitkerende én inkerende blik. Het kunstwerk is er voor de buurt om erin plaats te nemen, er te spelen, te picknicken,… Het is een plek van samenkomst in een groene omgeving.”
Een tweede kunstwerk in het Kielpark is dat van Matthijs De Block, getiteld ‘Between the lines’. Het is een herinterpretatie van de officiële lijnen van sportvelden. De technologische installatie analyseert het gedrag van voorbijgangers op een kruispunt van het Kielpark. Een artificieel intelligent algoritme selecteert de meest unieke resultaten geeft ze weer op een scherm, in de vorm van een zin. “Ons leven wordt steeds technologischer, bepaalde algoritmes maken keuzes voor ons”, aldus Matthijs. “De zin die je op het scherm ziet, is volledig geconstrueerd door het algoritme dat zich baseert op de beweging die de camera registreert. Alles met een bepaalde ‘apartheidsfactor’, wordt op het scherm getoond.”
Vincent Beeckman maakte portretten van sportende bewoners, getiteld ‘Kiel United’. De beelden worden in groot formaat getoond op de buitenzijde van het Olympisch Stadion. Josja de Vree is het brein achter ‘Het winnaar-tegel-project’: bewoners van sportstraten werden uitgedaagd voor een sportcompetitie, de winnaars werden vereeuwigd met een stoeptegel. An Onghena maakte ‘A 2020 Olympic Post Stamp’: de kunstenares ontwierp een postzegel voor de Olympiade 2020-2021 en laat bewoners hun overwinningen op een postkaart schrijven. Een metalen sculptuur toont de nieuwe postzegel op groot formaat in de wijk.
Het Olympisch Kunstenparcours loopt van oktober 2020 tot en met mei 2021, maar volgens Femke Meeusen, Antwerps districtsschepen voor Cultuur, was deze rondleiding geen eindpunt. “Verschillende kunstwerken kunnen de komende maanden, en sommigen zelfs langer, hier op het Kiel blijven. Corona heeft creativiteit heel erg onder druk gezet, maar tegelijkertijd kende creativiteit ongekende hoogtes. Dit Olympisch Kunstenparcours met vijf nieuwe creaties is daar een heel zichtbaar bewijs van. Dat de kunstenaars het resultaat hebben neergezet dat we op het Kiel kunnen bewonderen, getuigt van een volgehouden focus en doorzettingsvermogen ondanks heel sterk wijzigende omstandigheden. Ieder werk toont een heel originele benadering van de Olympische Spelen.”