Past  >  27-03-2021

Kielpark decor voor olympisch geïnspireerde kunstwerken

ANTWERPEN

 

Het Kielpark is twee kunstwerken rijker. Ze zijn onderdeel van het Kunstenparcours dat zijn inspiratie vindt in de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Sara Greet Gilis bouwt groene tribunes in het park, Matthijs De Block speelt het technologisch en legt de sportieve prestaties van passanten vast.

Het olympisch Kunstenparcours ging in het voorbije najaar van start. Vijf jonge kunstenaars kijken op hun manier naar de Spelen in 1920. In bijzonder moeilijke omstandigheden slaagde Antwerpen er toen in om de olympische beweging nieuw leven in te blazen, zeer kort na een verwoestende oorlog.

 

“Ontmoetingsplek”

 

Twee kunstenaars pakken de komende weken met hun werk uit. Sara Greet Gilis integreert twee cirkelvormige sculpturen in het landschap. En van de ‘tribunes’ ligt verzonken, de andere steekt een beetje boven het landschap uit. Doel van Sara: een ontmoetingsplek maken van in- en uitkeer, om te kijken en te rusten. Opgelet: omdat het gras van de sculpturen nog moet hechten, zijn de tribunes pas midden april toegankelijk.

 

Gedrag vastgelegd

 

Matthijs De Block gooit het over een technologische boeg: hij analyseert het gedrag van voorbijgangers op een kruispunt van het Kielpark. Een artificieel intelligent algoritme – wat best ingewikkeld klinkt – selecteert de meest unieke resultaten geeft ze weer op een scherm. Matthijs toont elk resultaat in de vorm van een zin. De top-3 van meest unieke gedragingen wordt eind mei vereeuwigd op een canvas. Matthijs werkt overigens samen met Jan Everaert voor deze installatie.

“Deze creaties verankeren de Antwerpse Olympiade nog meer in het Kielse straatbeeld”, zegt een opgetogen districtsschepen Charlie Van Leuffel (N-VA). “Zodra de omstandigheden het toelaten, houden we een feestelijk slotmoment met rondleidingen voor alle Antwerpenaren die geïnteresseerd zijn.”